Gecikme zammı 6183 sayılı yasanın 51’inci maddesinde düzenleniyor. Cumhurbaşkanı kararıyla aylık yüzde 2.5 olan gecikme zammı 14 Kasım tarihinden itibaren yüzde 3.5’e yükseltildi. Böylece gecikme zammı oranı, yıllık yüzde 30’dan yüzde 42’ye çıkarılmış oldu.
NELERİ KAPSIYOR?
Amme alacakları bir başka deyişle kamu alacakları başta vergiler olmak üzere adli ve idari para cezalarını da kapsıyor. Yasal düzenlemelere göre vergi dahil kamu alacağı, öngörülen yasal süre içinde ödenmezse, bu sürenin bitiminden itibaren her ay için ayrı ayrı yüzde 3.5 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Örneğin 2 bin lira borcu olan bir kişi 14 Kasım tarihinden itibaren borcunu ödemediği takdirde aylık 70 lira gecikme zammı ödemek zorunda olacak. 5 ay gecikirse borç 2 bin 350 liraya çıkacak.
EK MTV’DE NE OLACAK?
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ikinci taksitlerin 30 Kasım’a kadar ödenmesi gerekiyor. Ödenmezse, aylık yüzde 3.5’lik gecikme zammı söz konusu olacak.
GÜN VE AY HESABI
Vergi Uzmanı Murat Batı, eğer gecikme zammı aylık olarak hesaplanıyorsa, kasım ayı için eski oran olan yüzde 2.5’lik oranın geçerli olacağını söyledi. Yüzde 3.5’lik oran aralık ayından itibaren geçerli olacak. Günlük hesaplanan gecikme zammında ise 14 Kasım öncesi için yüzde 2.5, 14 Kasım sonrası içinse yüzde 3.5’lik oran uygulanacak.
TECİL FAİZİNİN ARTMASI NE ANLAMA GELİR?
Tahsilat Genel Tebliği ile tecil faizi oranı da 14 Kasım tarihinden itibaren aylık yüzde 2’den yüzde 3’e, yıllık olarak ise yüzde 24’ten yüzde 36’ya yükseltildi. Buna göre artık bir borcun ertelenmesi durumunda alınacak faiz yüzde 24 değil, 36 olacak. Mükellefler vergi borçlarını ödeyemedikleri durumlarda 36 aya kadar taksitlendirme isteyebiliyorlar. Bu durumlarda tecil faizi uygulanıyor.