Piercing’de nikel kaplama tehlikesi: Ucuz maliyet dert oluyor
Sosyal medyada çocukların yaşamlarını olumsuz etkileyen içerikler, ciddi sorunları da beraberinde tetikliyor. Birçok çocuk ‘akımları’ denemek isterken hayatını kaybedebiliyor.
Haber Global’den Sibel Gülersöyler’in haberine göre, geçtiğimiz günlerde İngiltere’de 13 yaşındaki bir çocuk, diline piercing takmış gibi gösterilen manyetik topları yanlışlıkla yuttu ve hastaneye kaldırıldı. Ameliyat edilen çocuğun bağırsağının bir kısmı ve apandisti alındı.
Olaydan birkaç gün önce de Birmingham’da da 11 yaşındaki Ellis Tripp’in de bağırsağından 5 mıknatıs çıkarılmış, çocuğun annesi Amy Clarke, diğer ebeveynleri ‘trend’ hakkında uyarmıştı.
NİKEL ‘TAKI EGZAMASI’NA NEDEN OLABİLİR
Uzmanlar, piercing’in çocukların hayatlarını etkileyebileceğini belirterek özellikle alerjisi olanları uyarıyor. Günümüzde piercing uygulaması; kulak başta olmak üzere göbek deliği, dil, dudak veya kaş kenarı gibi yerlerde sıklıkla tercih edilen bir işlem olsa da çoğunlukla nikelden yapılmış olması nedeniyle uzmanların takı egzaması olarak adlandırdığı alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor.
Piercing ya da küpe gibi takıların; altın, gümüş, pırlanta gibi değerli maddelerden imal edildiğinde maliyeti artması sebebiyle maliyet ucuzluğu ve kolay temin edinebilen nikel kaplamalı olanlar kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
DOKTOR UZ: NİKELİN TEMAS ETTİĞİ YERİN DIŞINDA VÜCUDUN BAŞKA BÖLGELERİNDE DE GÖRÜLEBİLİR
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Doç. Dr. Nida Öztop Uz, piercing’lerde maliyet ucuzluğu ve kolay temin edinebilmesi nedeniyle en çok nikel kaplamalı olanların tercih edildiğini, bu kaplama türünün de kaşıntılı cilt döküntüsü olan kontakt dermatite neden olabileceğini belirtti.
“Avrupa’da kadınlarda görülen kontakt alerji nedenlerinin başında nikel alerjisi gelmektedir. Yapılan epidemiyolojik çalışmalarda nikel alerjisinin özellikle genç kadınlarda giderek arttığı gösterilmiştir” diyen Uz, şunları söyledi:
“Genelde nikelin temas ettiği yerlerde görülmekle birlikte zamanla temastan bağımsız olarak da vücudun boyun, saçlı deri ve yüz gibi çeşitli bölgelerinde görülebilir. Temasın tekrarlayan ve uzun süreli devam etmesi durumunda da ciltte kuru, kepekli ve çatlağın eşlik ettiği iz bırakan döküntüler oluşmaya başlar.”
Kulak deldirme ya da piercing takılmasını takiben gelişen kaşıntılı cilt döküntülerinin görülmesi durumunda nikeli de içeren metal alaşımlar ile deri yama testi yapılarak metal duyarlılığı tanısı konulabileceğini ifade eden Nida Öztop Uz, bu belirtilere sahip olan hastaların alerji ve immünoloji hekimleri tarafından tetkik ve tedavi amacıyla değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.